Skip to main content

Het Draaksteken

Een middeleeuws dorp leeft in angst voor een vuurspuwende draak. Het offeren van mensenvlees lijkt de enige remedie om het bulderende beest te temmen. Loting bepaalt wie dit trieste lot moet ondergaan. Op een dag valt het lot op de enige koningsdochter. Zij zal de volgende zijn om de honger van de draak te stillen. Totdat een heldhaftige ridder verschijnt…

Eens in de zeven jaar wordt deze spannende en meeslepende legende van Sint Joris en de Draak wordt op theatrale wijze tot leven gebracht in een groots openluchtspektakel in het Limburgse Beesel. In 2016 werd de draak weer verslagen. De eerstvolgende editie van het Draaksteken vindt plaats in de zomer van 2023. Leef mee met de dorpsbewoners, het leger en het hof; zijn zij in staat de giftige draak te verslaan?

HISTORIE

De legende van Sint Joris en de draak wordt al sinds 1736 in Beesel levend gehouden. Elke zeven jaar staat heel Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. Destijds een kort toneelstukje uitgevoerd door enkele mensen, nu een openluchtspektakel dat in zes voorstellingen voor 15.000 mensen wordt opgevoerd. Een volwaardige theaterproductie, met een rijke historie.

bron: Draaksteken.nl

De eerstvolgende editie van het Draaksteken vindt plaats in de zomer van 2023 op 11-12-13 en 17-18-19 augustus.

Beesel Drakendorp

Het gemeentewapen heeft een draak, de carnavalsvereniging heet CV De Drake, de keramiekfabriek St. Joris, er staat een levensgrote draak op de rotonde… Kortom: Beesel en de draak zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dit verder te versterken, is het initiatief “Beesel Drakendorp” gelanceerd, waarin de Beeselse gemeenschap samen met de gemeente Beesel werkt aan het versterken van identiteit van Beesel in de euregio. Een platform, dat de mogelijkheid biedt om Beesel als Drakendorp – ook buiten het Draaksteken om – aantrekkelijk te maken voor bezoekers van dichtbij en ver weg. Dat laat zien dat de Beeselse gemeenschap trots is op haar bijzondere en unieke symbool: de draak.

Steeds meer wordt Beesel een echt Drakendorp. Gemeentelijke initiatieven, zoals straatmeubilair waarin een draak is verwerkt, worden verweven met de creativiteit van inwoners, die vaak op eigen initiatief hun huis of straat voorzien van draken in alle soorten en maten. Zo wordt samen gewerkt aan het versterken van de identiteit van Beesel als Drakendorp in de Euregio. Het initiatief Beesel Drakendorp is mede ingegeven doordat in 2012 het openluchtspektakel Draaksteken tot grote trots van alle inwoners werd toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

bron: Draaksteken.nl

Trailer Draaksteken 2016

MERT 5

Een plek om elkaar te ontmoeten, te genieten van een lekkere maaltijd, met vrienden te proosten en comfortabel te overnachten in de historische dorpskern van Beesel.

CONTACT

Mert 5
Markt 5
5954 BH Beesel

Mail: info@mert5.nl

de_DEDeutsch